The Hanging Tree

Over het nieuwe normaal en het functioneren van de journalistiek
Kom in contact

Over The Hanging Tree

The Hanging Tree is ontstaan uit een grote behoefte om meer te doen tegen de steeds maar uitbreidende corona maatregelen en om tegenwicht te bieden aan de gevestigde journalistiek. In een vrije samenleving zou er geen plek moeten zijn voor censuur van andere opvattingen of kritische geluiden. Helaas vindt dit stelselmatig plaats als het gaat om covid-19 en was dit voor de corona crisis ook al een groot probleem. In tijden van crisis is er een grote rol weggelegd voor de journalistiek, als waakhond kan zij tegenkracht geven aan de machthebbers. De gevestigde journalistiek verzaakt hierin naar mijn mening.

 

Waarom The Hanging Tree?

De laatste maanden denk ik steeds vaker aan de filmreeks The Hunger Games. Ik zie verontrustende gelijkenissen tussen de dystopische samenleving in deze film en de gebeurtenissen in de huidige covid-19 crisis. The Hanging Tree is een hoopvol nummer in deze filmreeks, waarbij mensen samenkomen om te strijden tegen de heersende macht. Ik hoop met The Hanging Tree mensen meer bewust te maken van de rol van de journalistiek en de rol die zij kunnen spelen om het tij te doen keren.
Naast de herinnering aan de filmreeks, heeft een hangende boom ook een symbolische betekenis.
Ik hoop je met dit blog meer informatie te bieden over de vele serieuze kritische geluiden die nu geen plek krijgen in het mainstream debat. Die dikke stam en de paar takken waarop je kan voortborduren.

Verzet gedicht

Nummer The Hanging Tree

Waarom ben ik hiermee begonnen?

Net als iedere Nederlander was ik begin maart geschrokken van het nieuws over een nieuw gevaarlijk virus dat in ons land kwam. Beelden van zomaar neervallende Chinezen en talloze Italianen op hun buik aan de beademing in Lombardije waren niet weg te slaan uit de media. De eerste twee weken van de “intelligente” lockdown heb ik mij dan ook strikt aan de maatregelen gehouden. Ik kwam thuis te zitten met mijn twee kinderen (7 en 2 jaar) en een man die nog 40 uur in week buitenshuis aan de slag was. Voor veel mensen, net als voor mij, zorgde deze situatie voor veel stress. Zoveel stress dat ik mezelf na twee weken thuis zitten de volgende vraag stelde: “Wat is precies de ernst, waarom zit ik hier eigenlijk thuis?”

Ik ben vervolgens op twitter meer vragen gaan stellen over het beleid en hoe de journalistiek omging met deze hele crisis. Ook bekeek ik de statistieken en alle beschikbare wetenschappelijke info die ik kon vinden. Ik beet me erin vast en ik liet niet meer los.
Als oud-journalistiek student weet ik wat een journalist in beginsel zou moeten doen. Ook heb ik enige tijd in de plaatstelijke journalistiek gewerkt.
Ik vind dat een journalist een waakhond moet zijn van de samenleving. Politici zouden zenuwachtig moeten zijn voor een persconferentie en geen vriendschapsband moeten hebben met parlementair journalisten. Wat ik zag was het tegenovergestelde. De grootste ergernis had ik bij de vele persconferenties waar Mark en Hugo elke keer maatregelen aankondigden. De meest kritische vraag die ik heb kunnen bespeuren was: “Meneer Rutte, hoe wilt u het aantal personen dat thuis op bezoek komt reguleren, gaat u handhaven achter de voordeur?”

Ik ben daarom maar de vragen gaan stellen die de journalisten eigenlijk zouden moeten stellen. Op twitter kreeg ik al snel wat meer volgers, wat mij sterkte in het idee dat er meer behoefte was aan serieus kritische journalistiek. Daarom ben ik “The Hanging Tree” begonnen. Idealiter zou ik doormiddel van mijn artikelen en video’s mensen weer bewust willen maken van de rol die de journalistiek eigenlijk zou moeten spelen. Daarnaast wil ik de lezer informeren over de vele kritische artsen, wetenschappers, juristen en de censuur die op dit moment hevig tiert.

Liefs, Annelies

De laatste artikelen

 

Persconferentie vragen 14 januari 2022

Persconferentie vragen 14 januari 2022

Persconferentie 14 januari 2022 - Het is geen geheim dat ik al bijna 2 jaar vind dat de meest logische en fundamentele vragen niet gesteld worden door de media. De laatste paar persconferenties proef ik een iets kritischer houding bij sommige journalisten, SBS6 als...

Persconferentie 14 december 2021

Persconferentie 14 december 2021

Persconferentie 14 december - Weer een nieuwe ronde nieuwe kansen voor het aanwezig journaille bij de persconferentie. Omdat ik wat in tijdnood zat heb ik dit keer iets minder vragen voorbereid dan jullie van me gewend zijn. Hoe dan ook denk ik dat ze weer de moeite...

Brief aan de basisscholen

Brief aan de basisscholen

Helaas is nu de tijd gekomen dat onze jonge kinderen slachtoffer gemaakt worden van het wanbeleid van dit demissionair kabinet. Tot mijn grote schrik werd op 26 november aangekondigd dat kinderen vanaf groep 6 een mondkapje moeten gaan dragen op school en tweemaal per...

Wil je samenwerken of wil je om een andere reden contact? Mail The Hanging Tree!

1 + 1 =

Pin It on Pinterest

Share This