Leestijd: 4 minuten
Het verhaal van Ilse, een alleenstaande vrouw. Zij voelt zich in een omgeving waar iedereen plichtmatig de maatregelen volgt steeds meer alleen. Haar persoonlijke verhaal.

Corona en mijn werk

2 jaar geleden startte ik aan een nieuwe carrière. Ik had de voor mij toch wel grote stap durven zetten en dat was een goede keus, zo bleek want ik kreeg snel de mogelijkheid om veel te leren en kansen te grijpen. Tot corona, nu is mijn baan weg. Ik heb tijdelijk wat anders, de vraag is hoe lang. Daar mag ik dan nog blij mee zijn, want er zijn zat mensen nu die machteloos moeten toezien hoe hun bedrijf kapot gaat. Die zo graag gewoon willen werken, maar nee verboden. Je mag niet handelen, je wordt passief en afhankelijk gemaakt van de een of andere viroloog die bepaalt of jij nog je brood mag verdienen. Het maakt me heel erg boos!!

Alleen thuis

Ik ben alleenstaand en de maatregelen betekenen concreet voor mij dat de mogelijkheid om mensen uit te nodigen, steeds verder wordt beperkt. Ik heb zelf niet eens contact met risicogroepen, dus de kans dat ik iemand ziek maak is zo goed als nihil, nog los van de absurditeit dat ik zelf gewoon gezond ben. Ik probeer me steeds aan te passen maar de ruimte om te leven wordt voor mijn gevoel steeds verder ingeperkt. Ik organiseerde nog wel eens borrels bij mij thuis toen de kroegen sloten, netjes op afstand en in klein gezelschap, maar dat mag nu ook niet meer, ja voor 1 persoon en tot half 9. Terwijl ik vaak om 7 uur pas klaar ben met werken, koken en eten. Vriendinnen durven nauwelijks nog langs te komen en willen liever beeldbellen. Concreet zit ik dus de meeste avonden alleen thuis, en ja ik beken ik ga nog naar kantoor al is dat eigenlijk ook niet de bedoeling. En zal ik ook daar ook vast weer commentaar op krijgen, dat ik dan een groot gevaar ben voor de Nederlandse volksgezondheid, of misschien wordt het binnenkort ook wel verboden. Voor mij is het zo broodnodig contact met levende mensen.

Huidhonger

Als alleenstaande heb ik al bijna een jaar zowat geen mensen meer aangeraakt, had je me dat een jaar geleden verteld, dan had ik je keihard uitgelachen. De huidhonger zoals dat heet is enorm, ik voel me een gekooid dier dat gedwongen wordt andere mensen te ontwijken. Het gaat keihard in tegen alles wat ik ben, wat mijn natuurlijke instinct mij vertelt. Mijn familie houdt zich allemaal heel strikt aan de maatregelen, zij willen mij niet zien, ook niet buiten op 1,5 meter afstand. Ik heb een neefje gekregen en ik mocht hem niet vasthouden, 1x heb ik hem mogen zien maar toen ik een centimeter te dichtbij het wiegje kwam, werd ik terechtgewezen. Laatst zat ik van pure ellende op de bank in mijn eentje te huilen, ik wilde gewoon door iemand even geknuffeld worden, getroost worden, en besefte ik ineens: ik kan nu nergens heen. En als ik mijn gemiddelde vriendin zou bellen, zou die me zelfs nu niet eens willen / durven knuffelen. Mensen zijn bang voor elkaar gemaakt, het is echt absurd.

Ik voel me bovendien geïsoleerd omdat mijn omgeving grotendeels de maatregelen steunt, en mij echt niet begrijpt in mijn woede en machteloze gevoel. Om mij heen zitten mensen alleen maar te wachten tot ze weer wat mogen van de grote baas, terwijl ik denk: leef, verdomme, het is je eigen vrijheid en je eigen leven, laat dat toch niet door een ander bepalen. Gebruik gewoon je gezonde verstand, wees voorzichtig met de mensen om je heen, want ja er is wat aan de hand dat ontken ik niet. Maar laat nog wel ruimte om je eigen levensenergie te laten stromen. Nu wordt alle energie uit de samenleving gezogen, en waarom?

Online leven

De situatie voelt als onwerkelijk en absurd, en af en toe echt als uitzichtloos. Ik heb een jaar geleden vlak voor corona al mijn social media opgezegd, omdat ik juist echt weer wilde gaan leven, in het echt contact maken met mensen. Nu zit je achter je schermpje voor nog enig menselijk contact, maar het is een slap surrogaat. Ik wil leven, dansen, knuffelen, misschien nog eens een leuke kerel tegenkomen. Maar dat alles is nu verboden, je mag alleen nog steriel op afstand blijven van je medemens.
Het ergste vind ik misschien nog wel alle mensen die zich er kritiekloos bij neerleggen, gewoon omdat het moet, en die je dan egoïstisch vinden als jij wel aan een maatregel twijfelt. Gewoon voor de zekerheid, om nog 0,000001% risico op besmetting te vermijden, kom op zeg dan doe je toch mee! Iets anders doen zou toch super egoïstisch zijn hoor. Echt het lijkt wel of de halve samenleving aan obsessive compulsive disorder lijdt. Iedereen houdt elkaar angstvallig in de gaten, bang voor besmetting of voor een boete wegens overtreding van de regels. Schoof deze week een stoel erbij aan een tafel in de kantine, kreeg gelijk op mijn kop. Elke dag overal geconfronteerd te worden met deze onzin, en er dan niet boos over mogen worden, het niet mogen benoemen als totale bullshit, echt ik wil op zo’n moment gaan gillen.
Dan hoor je ook van mensen dat je gewoon verwend bent, mensen vroeger, die hadden het pas erg, wij hebben alleen maar luxe en je moet niet zo zeiken als je die niet hebt. Alsof een normaal leven met mensen om je heen een luxe is? Dat je je moet gaan verdedigen om te leven. Op werkelijk alle terreinen van je leven grijpt de overheid nu in en men vindt dat blijkbaar volstrekt geen probleem. Hoe zo weinigen zien hoe ver dit gaat, hoe totalitair dit is, beangstigt me.

Pin It on Pinterest

Share This