Nieuwe persconferentie vragen, nieuwe kansen voor de aanwezige pers. Voor elke persconferentie bereid ik kritische vragen voor die de Nederlandse pers zo over mag nemen. Het niveau van de vragen van deze journalisten blijft echter steken op kinderlijk niveau. Geen van mijn inmiddels meer dan 100 kritische vragen is gesteld tijdens de persconferenties. Dit keer enkele vragen over het injecteren van kinderen, de A-lijst, de IC-opnames in 2020 en het testen voor toegang.
1. Op 22 juni 2021 liet van Dissel onderstaande grafiek zien van de Nivel peilstations. Hierop is te zien dat er vanaf 1 mei 2020 geen epidemie meer waargenomen is via deze peilstations. Heeft u hier een verklaring voor?
2. Sinds afgelopen week staat SARS-CoV-2 officieel op de A-lijst infectieziekten door een stemming in de Tweede Kamer. Kunt u onderbouwen waarom dit virus volgens u in de ernstigste categorie, samen met Ebola, de pokken, MERS en polio thuis hoort? Waarom is deze ziekte ernstiger dan de Pest?
3. Omdat u weigerde deze vraag van Gideon van Meijeren te beantwoorden in de Kamer stel ik hem u weer. Als het virus zo ernstig is, waarom doen Staten als Texas en Florida het dan net zo goed zonder noemenswaardige maatregelen in vergelijking met andere Staten die nog wel strenge maatregelen treffen?
IC-opnames 2020
4. Onlangs publiceerde Stichting NICE de cijfers over de IC-opnames in 2020. Hier stond een aantal opmerkelijke dingen in. Hoe verklaart u dat er tijdens de ernstigste pandemie in 100 jaar minder mensen in totaal opgenomen zijn op de IC dan in de voorgaande jaren?
5. De ligduur was inderdaad langer dan in andere jaren. Als we de gemiddelde ligduur in 2020 nemen en dit vergelijken met de ligduur x de totale opnamen in andere jaren, blijkt dat er in 2013 t/m 2016 alsnog meer mensen op de IC terecht gekomen zijn. Hoe verklaart u dit?
6. Als we kijken naar de diagnoses die bij niet-chirurgische opnames genoteerd worden valt vooral op dat de categorieën verschoven zijn, maar dat er in totaal minder opnames zijn geweest. Er zijn minder hartstilstanden gemeld en het kopje overig is met 5000 verminderd. Hoe verklaart u dit?
Injecties
7. Volgens de informatie op de Rijksoverheid website is er niet bewezen dat vaccinatie het risico op overdracht verminderd. Nu zie ik u, de heer de Jonge, regelmatig beweren dat bijvoorbeeld jongeren anderen beschermen als ze zich laten vaccineren. Waar haalt u deze wijsheid vandaan?
8. Volgens u, de heer de Jonge, hebben we twee keuzes, of we laten ons vaccineren of we worden ziek. Waar haalt u deze informatie vandaan? En denkt u niet dat zo’n statement als een dreigement kan overkomen?
Testen voor Toegang
9. Een grote meerderheid van de ouderen en zwakkeren is gevaccineerd, er liggen op dit moment 196 mensen in het ziekenhuis met een positieve test. (ongeacht opnamereden) Dit is 0,001% van de totale Nederlandse bevolking. Waarom deze paniek om positieve testen bij voornamelijk jongeren?
10. Een belangrijke vraag: Wat laat volgens u beiden een positieve PCR- of Antigeen test zien?
11. Sinds de opening van de nachtclubs en evenementen wordt er massaal getest, vooral door gezonde jongeren. U dient ook te weten dat bij een lage prevalentie het aantal fout-positieven kan oplopen tot 90%. Waarom baseert u nieuwe maatregelen enkel op deze positieve testen? Wilt u wel van de maatregelen af?
12. Er wordt elke keer een nieuwe reden gevonden om maatregelen te verlengen, in te zetten, danwel te verzwaren. Eerst was het “to flatten the curve”, toen om de R onder de 1 te krijgen, de Britse variant, de Delta variant en nu enkel positieve testen. Wanneer is het genoeg geweest?
Hoi Annelies,
Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor wat je hier (en op Twitter) doet. Ik zie hier prima vragen die inderdaad op antwoorden wachten. Ik vind eigenlijk dat de beleidsmakers hier serieus op in zouden moeten gaan, maar anders kan ik je wel een eindje op weg helpen.
Vraag 2: De zgn. A-lijst is opgenomen in de Wet op de Publieke Gezondheid (WPG) en die heeft hoegenaamd niets te maken met de ernst van de genoemde ziektes. Het gaat daarbij namelijk alleen om meldingsplicht en om de mogelijkheid om beperkende maatregelen al dan niet dwingend op te leggen. Alles welbeschouwd maakt het niet zoveel uit of een ziekte nu op de A, B1 of B2 lijst staat. Alleen bij ziektes op de C lijst kunnen (uit mijn hoofd) helemaal geen dwingende maatregelen worden opgelegd. Als je wilt, kun je dit nalezen op:
https://www.rivm.nl/meldingsplicht-infectieziekten/welke-infectieziekten-zijn-meldingsplichtig
Vragen over de IC bezetting: Dit is eigenlijk al beantwoord door Jan Grandjean in zijn interview bij Blckbx. De IC capaciteit is al jarenlang teruggeschroefd, waardoor er intussen zoveel capaciteit is verdwenen dat het rekenkundig al onmogelijk zou zijn om de hoge bezetting van dit jaar in de verzamelde getallen terug te zien. In het licht van die teruglopende hoeveelheid IC bedden zou je zelfs kunnen zeggen dat de druk van dit jaar eigenlijk wel in de getallen te zien is. Anders waren ze wellicht nog lager geweest. Ik besef dat dit noch een volledig, noch een bevredigend antwoord is, maar meer kan ik je op dit gebied niet bieden. Dit is echt niet mijn expertise.
Houd het goede werk vol en hopelijk zullen jouw goede vragen op den duur toch beantwoord worden.
Het blijft vreemd dat kritische vragen niet of onvolledig worden beantwoord!