Leestijd: 7 minuten

We zitten sinds 15 december weer in een lockdown, en deze lockdown is nog strenger dan in maart. Ook alle niet essentiële winkels moesten hun deuren sluiten. Een onwijs grote financiële klap voor vele winkeliers en leveranciers. Dit alles omdat er, volgens onze overheid, in het hele land sprake is van risiconiveau zeer ernstig, het hoogste niveau van onze zogenoemde routekaart. Nu er dus in het hele land een zeer ernstige situatie is ontstaan zullen de ziekenhuisopnames en overlijdens wel overweldigend groot zijn. Ik nam de proef op de som en bekeek per veiligheidsregio wat de ernst van de situatie is.

zeer ernstig risiconiveau

Het is belangrijk om te weten dat voor het bepalen van het risiconiveau, en de daarbij horende maatregelen, alleen gekeken wordt naar het aantal positieve testen, niet naar ziekenhuisopnames of overlijdens. Absurd als je weet wat voor kritiek er inmiddels is op de RT-PCR paper waar 70% van de testen op gebaseerd is.  Hier het retraction verzoek waar veel bekende wetenschappers aan meegewerkt hebben. Zelfs Marion Koopmans geeft aan dat een positieve test niet persé zegt dat je op dat moment besmet bent of besmettelijk.
Ook de grens van het ophogen van het risiconiveau is heel laag gezet. Zolang mensen zich massaal laten testen met een snotneus of een hoestje kom je makkelijk uit op 250 positieve testen per 100.000 inwoners PER WEEK. Als we deze bizarre signaalwaarden blijven vasthouden komen we nooit meer van de maatregelen af. In onderstaande analyse van de cijfers uit de veiligheidsregio’s zul je dan ook zien dat er, naast een flink aantal positieve testen, in vele gebieden niets aan de hand is.

Friesland

Friesland telt ongeveer 648.000 inwoners, volgens de laatste cijfers. Ik gebruik voor mijn kleine onderzoek de cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid. Ik kan zien dat er in deze veiligheidsregio 35 op de 100.000 mensen positief getest worden. Bij lange na niet genoeg om te vallen in de risicogroep “zeer ernstig”, volgens de routekaart gaat dit niveau in bij meer dan 250 positieve testen op de 100.000 inwoners.
Dan maar even kijken naar de ziekenhuisopnames, er moet lijkt me een reden zijn om er toch het label “zeer ernstig” aan te geven. Vanaf 20 t/m 23 december zijn er minder dan 3 mensen in het ziekenhuis opgenomen met positieve PCR test of een vermoeden van covid in de hele regio. Even voor een volledig beeld, in alleen al het MCL (Leeuwarden) worden jaarlijks 29.000 patiënten opgenomen, dat zijn er gemiddeld zo’n 79 per dag. Die ene patiënt per dag in de hele regio zou geen groot probleem moeten zijn.
Liggen de mortuaria dan vol met mensen die niet eens meer het ziekenhuis konden halen? Nee dus. Volgens de laatste cijfers overlijden er zeer weinig tot geen mensen met een positieve PCR test in Friesland.
Logische conclusie: Er is niets ernstigs aan de hand in Friesland.

Groningen

Er wonen 583.990 mensen in de veiligheidsregio Groningen, volgens de laatste cijfers. Het aantal positieve testen op de 100.000 inwoners is 40,1. Geen schokkend aantal, ook als je je bedenkt dat dit mensen zijn die alleen wat verkouden zijn, een hoest of wat verhoging hebben. Want als ik dan naar de ziekenhuisopnames ga kijken vind ik geen grote aantallen opnames. Volgens de laatste cijfers zijn er minder dan 5 patiënten opgenomen in de afgelopen 3 dagen. In het UMCG (Groningen) worden per jaar gemiddeld 33.080 mensen opgenomen, dat zijn er ongeveer 90 per dag.
Ook de mortuaria liggen in Groningen niet vol, in deze veiligheidsregio overlijdt er 1 persoon per dag met een positieve PCR test.
Conclusie voor de veiligheidsregio Groningen: er is niets ernstigs aan de hand.

Drenthe

Het altijd mooie Drenthe zal met het risiconiveau “zeer ernstig” dan toch zeker wel een hele nijpende situatie hebben? Drenthe heeft in totaal 492.167 inwoners. Ook hier zie ik 46 positieve testen op de 100.000 inwoners, geen schokkende feiten. De ziekenhuisopnames dan? In Drenthe wordt er op dit moment ongeveer 1 persoon per dag opgenomen in het ziekenhuis met een positieve PCR test of alleen een vermoeden van covid. Volgens de jaarverslagen van Treant Zorggroep worden er jaarlijks gemiddeld 25.000 mensen opgenomen in één van de drie grotere ziekenhuizen in Drenthe, dat zijn er ongeveer 68 per dag.
Ook het aantal overlijdens met een positieve PCR test is (gelukkig) niet schokkend, er worden er op dit moment 2 overlijdens per dag gemeld. Daarbij komt de kanttekening dat overlijdens vaak niet op de dag zelf gemeld worden, maar dat daar weken of zelfs maanden overheen kan gaan.
Logische conclusie: in de veiligheidsregio Drenthe is niets ernstigs aan de hand.

IJsselland

Veiligheidsregio IJsselland telt ruim 500.000 inwoners. In deze regio worden volgens het coronadashboard 60 op de 100.000 mensen positief getest. Per 3 dagen worden er minder dan 5 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een positieve pcr test. Bij de grootste ziekenhuis organisatie in de regio, Isala, vinden jaarlijks zo’n 42.500 opnames plaats. Dit zijn er dagelijks ongeveer 116. Niemand zou kunnen stellen dat ongeveer 2 covid patiënten per dag erbij zou kunnen zorgen voor een grote overbelasting van de zorg.
Het aantal overlijdens per dag in deze regio met een positieve PCR test staat op 0(!)
Conclusie voor de regio IJsselland: hoewel het aantal positieve testen hoger is dan in noordelijke regio’s, kan er verder niet gesproken worden van een ernstige medische situatie.

Sterfte ijsselland
ziekenhuisopnames

Twente

In veiligheidsregio Twente is in tegenstelling tot de voorgaande regio’s wel iets meer aan de hand. Volgens RTV Oost moest zelfs de hulp van defensie ingeroepen worden, omdat de situatie zeer nijpend is in de ziekenhuizen. Laten we even gaan kijken.
De regio Twente telt ongeveer 626.500 inwoners. Volgens de laatste informatie testen hier 60 op de 100.000 inwoners positief. Weer geen enorm schokkend getal. De cijfers over ziekenhuisopnames laten inderdaad zien dat er in tegenstelling tot de voorgaande regio’s wel degelijk wat druk op de zorg is. In de laatste 3 dagen zijn er ongeveer 17 mensen met een positieve test of een vermoeden van covid opgenomen in één van de ziekenhuizen. Voor het nodige perspectief heb ik uitgezocht hoeveel opnames er jaarlijks plaatsvinden in beide grote ziekenhuizen in de regio. Bij het Medisch Spectrum Twente vonden er in het jaar 2019 nog 26.408 opnames plaats, dit zijn er gemiddeld 72 per dag. Bij het ZGT vinden er jaarlijks 24.500 opnames plaats, dit zijn er gemiddeld 67 per dag.
Hoewel het aantal covid opnames echt wel wat hoger ligt in deze regio, is er in perspectief gezien geen sprake van een overloop in de ziekenhuizen. Een suggestie die door verschillende nieuwsberichten wel wordt gewekt.
Het aantal overlijdens met een positieve pcr test ligt in deze regio ook echt wat hoger. Gemiddeld worden er 7 per dag gemeld, maar dit wil niet zeggen dat ze ook op die dag overleden zijn, dit kan weken of zelfs maanden geleden zijn.
Conclusie: Er is zeker wat aan de hand in deze veiligheidsregio, maar de categorie “zeer ernstig” is te fors.

Flevoland

De regio Flevoland heeft 423.000 inwoners. Met name het vissersdorp Urk kwam de laatste tijd veelvuldig in het nieuws omdat het daar een “corona brandhaard” zou zijn. Er zijn in verhouding inderdaad veel positieve pcr testen gemeld in deze regio, namelijk 87 positieven per 100.000 inwoners. Je zou zeggen dat je dit terug zou moeten zien in het aantal ziekenhuisopnames in deze regio. Maar wat schetst mijn verbazing, er zijn 2 ziekenhuisopnames geweest in de afgelopen 3 dagen.
Overlijden er dan veel mensen in deze regio met een positieve test? Nee. Er zijn de afgelopen dagen geen overlijdens gemeld.
Conclusie: hoewel er veel positieve testen worden gemeld is er verder niets aan de hand als het gaat om ziekenhuisopnames en overlijdens.

Alle veiligheidsregio’s in Gelderland

In Gelderland wonen in totaal 2,072 miljoen mensen, deze provincie is onderverdeeld in 3 veiligheidsregio’s. Al deze veiligheidsregio’s laten een zelfde beeld zien. Er worden er tussen de 62 en 72 positieve testen per 100.000 inwoners gemeld. Daarnaast zijn er voor heel de provincie Gelderland de afgelopen 3 dagen 13 ziekenhuisopnames gemeld. Gelderland telt veel ziekenhuizen, het Radboud MC als een van de meest bekende. Alleen al in het Radboud vinden er jaarlijks 25.641 opnames plaats, dit zijn er gemiddeld 70 per dag.
Voor heel de provincie Gelderland worden er op dit moment 19 overlijdens met een positieve test gemeld, afzettend naar het bevolkingsaantal is dit laag te noemen.

Conclusie: Weer best veel positieve testen, maar geen zichtbare grote drukte in de ziekenhuizen en de sterftecijfers zijn niet schokkend. Geen zeer ernstige situatie.

Utrecht

De regio Utrecht heeft 1,3 miljoen inwoners. Het wordt een wat eentonig verhaal, maar ook hier zijn er ongeveer 60 positieve testen per 100.000 inwoners te vinden, niet schokkend. Helemaal als je je bedenkt dat het sinds 1 december ook mogelijk is om je te laten testen terwijl je helemaal geen symptomen hebt. Er worden in heel de provincie Utrecht 15 ziekenhuis opnames per 3 dagen gemeld, dit zijn er dus 5 per dag. In deze regio zijn veel ziekenhuizen te vinden, de meest bekende is het UMC Utrecht. Om het in perspectief te plaatsen heb ik de jaarlijkse opnamecijfers van het UMC opgezocht: 29.159 jaarlijkse opnames, dit zijn er gemiddeld 80 per dag. Dit is maar een (groot) ziekenhuis uit de regio, 5 patiënten per dag in de hele regio zou dus geen probleem moeten zijn.
Het aantal overlijdens met een positieve test laat ook geen verrassingen zien. Hier worden 8 overleden personen met een positieve test gemeld, per dag.

Conclusie: afgezien van een redelijk hoog aantal positieve testen is hier ook weinig aan de hand in de ziekenhuizen en mortuaria.

Amsterdam-Amstelland

Deze veiligheidsregio heeft ruim 981.000 inwoners. Onze hoofdstad heeft ook te maken met veel positieve testen, namelijk 51 op de 100.000 inwoners. Maar daar is eigenlijk alles ook mee gezegd. De afgelopen 3 dagen zijn er 11 ziekenhuisopnames gemeld en maar 2 overlijdens met een positieve pcr test.

Conclusie: geen enkele reden om Amsterdam en omstreken een “brandhaard” te noemen.

Waar is het wel “zeer ernstig”?

In mijn kleine onderzoek ben ik tot nu toe nog geen veiligheidsregio tegengekomen waar de situatie zeer ernstig is. Ik besloot daarom de niet ernstige veiligheidsregio’s te laten voor wat ze zijn en actief te zoeken naar regio’s waar enorm veel ziekenhuisopnames of overlijdens zijn. Geen enkele overgebleven regio laat een stijging zien in het aantal sterfgevallen of ziekenhuisopnames, dit zijn gelukkig allemaal dalende lijnen. De enige regio waar wat aan de hand is in de ziekenhuizen lijkt vooralsnog Twente te zijn.

We hebben een pcr test epidemie

De huidige lockdown lijkt, gezien de cijfers, volledig gebaseerd te zijn op het hoge aantal positieve PCR testen. Ik ken in mijn omgeving maar 1 persoon die zich heeft laten testen, maar volgens de gegeven cijfers zouden de 130 testlocaties elke dag druk bezocht moeten worden. Talloze MKB’ers en horecazaken gaan failliet omdat hordes mensen met een verkoudheid of hoest zich laten testen met een onbetrouwbare test. Haal de test weg en je hebt geen crisis meer.

Mijn vragen:
1. Hoe wordt de signaalwaarde voor de routekaart bepaalt en door wie?
2. Waarom wordt er alleen geanticipeerd op het aantal positieve testen en niet op bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames.
3. Bij 250 positieve testen per 100.000 inwoners PER WEEK zitten we op de routekaart al op een het hoogste niveau. Bij minder dan 50 positieve testen per week op het niveau “waakzaam”, wanneer gaan we weer naar het oude normaal?
4. Waarom is de signaalwaarde gezet op zo’n laag aantal positieve testen? gezien de huidige testuitslagen komen we nooit meer uit deze routekaart als we dit vasthouden.
5. Waar is de rol van de huisarts gebleven? Eerder bepaalde een huisarts wanneer er aanvullend onderzoek (een test) nodig was, nu kan iedereen naar de teststraat lopen.

Pin It on Pinterest

Share This