Leestijd: 3 minuten

Wil de echte journalist opstaan?

Als oud journalistiek student erger ik mij mateloos aan de kritiekloze vragen van de “journalisten” bij de tweewekelijkse #persconferentie. Ik zou wel 100 vragen kunnen verzinnen, maar de volgende vragen zou ik als journalist in ieder geval stellen:

De persconferentie

De echte vragen

1. Epidemioloog J. Ioannidis heeft in een peer reviewed artikel aangegeven dat de IFR van sars-cov-2 voor alle leeftijden 0,23% is en <70 jaar zelfs maar 0,05%. Waarom zijn dan deze ingrijpende maatregelen nodig?

2. Als reden voor de aanhoudende maatregelen wordt de beperkte ZH capaciteit gegeven, waarom werden de noodhospitalen dan weer afgebroken na de eerste golf?

3. U stelt vaak dat het vooral ligt aan niet voldoende (geschoold) personeel. Waarom zijn deze noodhospitalen in de eerste golf dan überhaupt gebouwd, als hier geen beschikbaar personeel voor was?

4. Waarom is er vanaf maart niet stevig ingezet op het opbouwen van meer capaciteit in de zorg, als het gaat om IC bedden en personeel? Waar is het omscholingsprogramma?

5. Er zijn talloze mediaberichten uit 2016 t/m 2019 te herleiden waarin aangegeven wordt dat de ziekenhuizen en/of IC’s vol lagen met grieppatiënten, waarom is er dan bijvoorbeeld toch voor gekozen om in 5 jaar tijd >1000 IC bedden te bezuinigen?

6. Waarom had u, de heer Rutte, het in uw toespraak van 16 maart over het opbouwen van groepsimmuniteit onder de gezonde bevolking, maar ontkende u dit ooit gezegd te hebben in het debat van 4 juni 2020?

7. Waarom wordt er nog steeds niet voldaan aan de vele WOB verzoeken als het gaat om zaken over corona?

8. Waarom wordt er door u beiden bij een positieve PCR test nog steeds gesproken over een “besmetting”? Vele specialisten, waaronder de uitvinder van de PCR test, stellen namelijk dat je met PCR test helemaal geen klinische diagnose of besmettelijkheid vast kan stellen.

9. Bent u bekend met de kritiek van Peter Borger en de retractie waarop hij inzet? Hij stelt dat de PCR test grote ontwerpfouten bevat en niet betrouwbaar kan worden ingezet. Wat zou dit voor gevolgen hebben voor het testbeleid en de maatregelen?

10. U heeft tot begin oktober talloze keren aangegeven dat het dragen van een niet medisch mondkapje niets toevoegt en het schijnveiligheid zou zijn, waarom wilt u een niet medisch mondkapje dan toch verplicht stellen per 1 december en een boete geven bij het niet dragen?

11. Bij het dragen van een niet medisch mondkapje heeft u, de heer De Jonge, het vaak over het bereiken van gedragsverandering. Wist u dat u volgens de Neurenberg code een experiment tot gedragsverandering niet verplicht mag stellen? Wat vindt u ervan dat u hier tegenin gaat?

12. Waarom is er op de routekaart coronamaatregelen geen plek voor risiconiveau “het oude normaal”? Bij het laagste risiconiveau (minder dan 50 positieve testen per 100.000 inw) is er nog steeds sprake van een niet medische mondkapjesplicht. Komen we ooit van de maatregelen af?

13. Waarom is Sars-cov-2 nog niet van de lijst van A-meldingsziekten gehaald? Gezien de inmiddels bekende wetenschappelijke feiten hoort dit virus daar niet meer thuis.

14. Waarom worden de maatregelen onevenredig getoetst op het mogelijke effect op het bestrijden van 1 virus, maar lijkt het effect op de economie, (sociale) veiligheid en algemene volksgezondheid van ondergeschikt belang te zijn?

15. Waarom is al vanaf het allereerste begin van deze crisis, toen men stelde nog bijna niets van het virus te weten, een vaccin de enige uitweg?

16. Waarom worden alleen de uitgebrachte adviezen van het OMT openbaar gemaakt, maar niet op welke wetenschappelijke feiten/informatie zij deze adviezen baseren?

17. Is er onderzoek gedaan naar belangenverstrengeling bij selectie van de leden van het OMT?

 

 

Recente blogs

Mocht je bovenstaand blog interessant vinden, dan doe ik je vast ook een plezier met onderstaande blogs.

Persconferentie vragen 14 september 2021

Persconferentie vragen 14 september 2021

14 september 2021 - Vanavond weer de zoveelste corona persconferentie. Ook nu heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt om weer een aantal belangrijke vragen op te stellen, die nooit gesteld worden. Om de coronapas is veel te doen, daarom zal een groot deel van mijn...

De gekochte journalist

De gekochte journalist

"Ongevaccineerden zijn egoïsten. Dankzij hen blijft de maatschappij op slot." Zo kopte een column van de hand van "journalist" Roy Hazenoot vanochtend in het Noordhollands Dagblad. Hoewel de kop al schokkend genoeg was, viel mijn mond open toen ik de haat in het stuk...

Persconferentie vragen 9 juli 2021

Persconferentie vragen 9 juli 2021

Nieuwe persconferentie vragen, nieuwe kansen voor de aanwezige pers. Voor elke persconferentie bereid ik kritische vragen voor die de Nederlandse pers zo over mag nemen. Het niveau van de vragen van deze journalisten blijft echter steken op kinderlijk niveau. Geen van...

Pin It on Pinterest

Share This