Leestijd: 3 minuten

14 september 2021 – Vanavond weer de zoveelste corona persconferentie. Ook nu heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt om weer een aantal belangrijke vragen op te stellen, die nooit gesteld worden. Om de coronapas is veel te doen, daarom zal een groot deel van mijn vragen daarover gaan. Hier komen ze:

1.5 meter

1. De 1.5 meter regel was er nog officieel, maar in de praktijk wordt deze 1.5 meter al maandenlang niet meer nageleefd. Hoe kan het dat u het opheffen van deze maatregel, maar het daarbij invoeren van een coronapas een versoepeling noemt?

2. De 1.5 meter is de langst lopende (matig nageleefde) maatregel geweest. Kunt u mij wijzen op het onderzoek naar de effectiviteit van de 1.5 meter en het wetenschappelijk bewijs waarop deze maatregel überhaupt gebaseerd was?

Dansen verbieden & mondkapjesplicht

3. Mondkapjes in het OV blijven. Dit omdat sommigen het volgens u, de heer de Jonge, niet fijn vinden als er mensen in hun nek “aerosolen”. Kunt u aangeven op welke wetenschap u baseert dat mondkapjes aerosolen zouden tegenhouden?

4. Volgens MOJO baas Ruben Brouwer heeft u in een gesprek aan hem gevraagd om het dansen op zijn dance-events te verbieden. Dit omdat u het juridisch (nog) niet rond kreeg om dansen te verbieden. Is dit zo? Zo ja, waarom wilt u dansen verbieden? Wat is er gebeurd met Dansen met Janssen?

Vaccineren & de coronapas

5. Enige tijd geleden gaf u in een interview het volgende aan over vaccineren: “Vrijwillig is vrijwillig, vrijwillig is niet stiekem alsnog verplicht.” Is een verplichte negatieve test, die maar 24 uur geldig is, voor ongevaccineerden om toegang te krijgen tot een café of theater niet een verkapte plicht tot vaccinatie?

6. Onder drang wordt o.a. het volgende verstaan: Wanneer iemand zodanig wordt beïnvloed dat hij/zij feitelijk minder keuzevrijheid heeft. De drempels die opgeworpen worden voor iemand die ervoor kiest geen injectie te nemen zijn groot. In mijn ogen is dit sterke drang om je te vaccineren, hoe denkt u hierover?

7. Alleen (gezonde) ongevaccineerde mensen moeten zich laten testen voor ze toegang krijgen tot het sociaal maatschappelijk leven. Hoe makkelijk is het om straks hoge aantallen “besmettingen” in de schoenen te schuiven van ongevaccineerden?

8. Mensen die gevaccineerd zijn, maar alsnog positief testen, houden hun “groene vinkje” en kunnen daardoor gewoon toegang krijgen tot het sociaal maatschappelijk leven. Wat heeft dit met de bestrijding van een virus te maken?

9. Uit een onderzoek onder ruim 76.000 mensen in Israël blijkt dat je na natuurlijke infectie vele malen beter beschermd bent dan na injectie met Pfizer. Alsnog moeten mensen die het hebben gehad na 6 maanden alsnog een prik en QR bewijs. Waarom? Het gaat toch om bescherming tegen een virus?

10. De motie Azarkan over toegang tot publieke voorzieningen voor iedereen ongeacht test- of vaccinatiestatus werd op 5 januari 2021 aangenomen. Trekt het demissionair kabinet zich überhaupt nog iets aan van wat er in de Tweede Kamer besloten wordt?

11. Wie bent u als demissionair Kabinet om te besluiten wat voor mij als burger een essentiële voorziening is? Kunt u uitleggen waarom er telkens voorbij wordt gegaan aan de eigen risico inschatting en beoordeling van volwassen mensen?

12. Hoe kan het volgens u dat in dezelfde periode vorig jaar, vanaf 1 augustus tot nu, er minder mensen in het ziekenhuis lagen met een positieve test dan nu? Vaccins ontbraken en het leek beter te gaan. Wanneer wordt je volgens het RIVM/de Rijksoverheid als ongevaccineerd beschouwd?

13. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat een volledig gevaccineerde het virus net zo goed kan overbrengen als een ongevaccineerd iemand. Verdwijnt de grondslag voor de coronapas/ QR code dan niet nu blijkt dat geïnjecteerden alsnog het virus verspreiden?

Pin It on Pinterest

Share This