Leestijd: 2 minuten
Elke persconferentie stel ik vragen samen die elke journalist zou kunnen stellen. Je zou kunnen zeggen dat ik het voorwerk doe voor alle “kritische” journalisten die daar aanwezig zijn. Helaas worden mijn vragen nooit gesteld. Dus heb ik ze op thehangingtree beschikbaar gesteld.
  1. U, de heer Rutte, gebruikt samen met andere regeringsleiders regelmatig de term “Build Back Better”. Wat bedoelt u met deze term en waarom weigert u hier antwoord op te geven als Henk Krol hier in de Kamer vragen over stelt?
  2. De corona crisis wordt door u, net als door andere regeringsleiders, als een grote kans gezien om grote veranderingen door te voeren. Bent u van plan deze grootse plannen voor te leggen aan de Nederlandse bevolking en/of Kamer?

3. Tijdens de eerste golf werd een IC opname totaal van 700 mensen met gejuich ontvangen. Dit was de reden om maatregelen te versoepelen. Het aantal IC opnames komt al maanden nauwelijks boven de 700 uit, maar toch zijn er grote zorgen. Waarom precies?

4. De basisscholen en kinderopvang mogen weer open. In het meest recente OMT advies wordt echter gesproken over het “pre-emptive” testen van kinderen, zonder symptomen, twee keer in de week. Heeft dit een verplicht karakter?

5. (Verplicht) testen bij jonge kinderen op regelmatige basis kan ontzettend ingrijpend zijn. Ook hebben meerdere experts, zoals Gommers, Koopmans en van Dissel meerdere keren aangegeven dat testen zonder symptomen geen betrouwbare uitslag geeft. Waarom dan toch deze plannen?

6. Onlangs gaf de WHO nog aan dat een positieve test alleen niet als diagnose gezien kan worden. Dit moet altijd in combinatie met duidelijke symptomen en de beoordeling van een arts gebeuren. Waarom blijft u positieve testen dan toch besmettingen noemen?

Nee. Ik ben nog nooit getest. Het kan niet, het heeft geen zin. Het heeft geen zin om je te testen als je geen klachten hebt. (persmoment 5 februari 2021)

Mark Rutte

Demissionair Minister-President

Avondklok, Britse variant, en vaccinatie

7. U gaf bij het invoeren van de avondklok aan dat hiertoe besloten was voor de volksgezondheid. Diverse onderzoeken tonen inmiddels aan dat lockdown maatregelen negatieve effecten hebben op de algehele volksgezondheid. Is de volksgezondheid volgens u meer dan het niet oplopen van covid-19?

8. In het besluit over de avondklok staat niets over het beperken van het aantal bezoekers thuis. Er staat dat “het noodzakelijks is het vertoeven in de buitenlucht te beperken”. Beschikt u over informatie waaruit blijkt dat het vertoeven in de buitenlucht voor meer besmettingen zorgt?

9. “Het RIVM schat op basis van modellen dat tweederde van de besmettingen (lees: positieve testen) om de Britse variant gaan.” Waar kunnen we deze modellen vinden, en op welke epidemiologische informatie worden deze modellen gebaseerd?

10. In Israël en Gibraltar zijn ze intensief aan het vaccineren. In Israël schijnen (bijna) alle 60+ers al compleet gevaccineerd te zijn. Sinds het begin van de vaccinatie campagne schieten de positieve testen en het dodenaantal de lucht in. Wat zegt dit u?

Pin It on Pinterest

Share This